Sidor

tisdag 22 januari 2013

Fördelar med RAW och från ofix till trixat

Det går att göra en heeel del med en bild. Ni kanske kom ihåg hur bilden i föregående inlägg såg ut första gången jag la upp den? Även den bilden var långt ifrån hur originalbilden såg ut ..
Här är min originalbild öppnad i Camera Raw. Ganska grådassig bild va? Så blir dem när man fotar i RAW-format och det är för att kameran inte har "fixat till" bilden något. Då man fotar i JPG-format fixar kameran nämligen till bilderna lite. Varför ska man då fota i RAW? Jo, då får du upp rutan här ovan (Camera RAW) och kan redigera bilden ännu mer än när den öppnas direkt i PS. Lite enkelt förklarat så tar inte bilden "skada" av att bli redigerad i Camera Raw. Har du t.ex försökt att rätta till vitbalansen i PS (bilden är för gul eller blå)?. Det är ganska svårt och kan bli ganska konstigt. i Camera Raw är det bara att ändra på!

 Redigerad i Camera Raw. Kontrast, svärta, gjort så detaljerna i klänningen inte försvinner osv. 
 Redigerad i PS. Tagit bort hus i bakgrunden, ljusat upp, lagt på skärpa på ögonen, ytterligare kontrast (med curves), lagt på en vintageeffekt (med curves). 


Slutresultatet efter ytterligare en redigering i PS.
Bakgrund: suddigare, tapet (blandningsläge: Soft light), små ljuspluppar med penseln. 
Mig: Lagt på små ljuspluppar med penseln + layer style: Outer Glow. 
"Hela" bilden: Gjort bilden blå med Hue/ Saturation (blandningsläge: Color), minskat mättnaden,  kontrast, blått i skuggorna, gult i högdagarna, mörkare kanter (en cirkel på och runt mig som inte är mörk) . 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar